Blog,  ritual

Zen ritualer

Zen stammar från buddhismen, som anser att alla varelser och händelser i universum hör ihop och är beroende av varandra. Det är människan själv som har makten över sitt liv. Med buddhismen får du den gyllene medelvägen – inte leva i lyx och överflöd, men inte heller i fattigdom eller enkelhet. Borde passa bra här i landet lagom, Sverige.

Zen betyder meditation och zenbuddhismen betonar att meditation är en väg till “befrielse”. Eller kanske mer till ett liv där man är lugn, nöjd och känner att man har kontroll på tillvaron. Som ett “paket” av mindfullness, meditation och kanske yoga. Att vara närvarande i nuet och ta vara på livets “små godbitar”, njuta. Zen ritualer handlar om just detta, så låt oss titta på något som kan vara zenritualer som du bygger in i ditt dagliga liv.. Att vara närvarande i just det du håller på med, skulle kunna vara “Le, andas och gå långsamt” från en zen buddhist munk, Thich Nath Hanh.

ritual nr 1….. Sitt in morgonen. När du vaknar, ta en liten kudde och sätt dig på golvet. Njut av lugnet. Ta tillfället och stretcha kroppen eller gör ett par långsamma yogaövningar. Känn varje muskel i din kropp som ett långsamt uppvaknande. Sitt kvar och observera hur du andas, långsamt, djupt in och ut. Låt dagen starta. ritual nr 2….. Borsta tänderna. Det gör vi väl alla, men oftast bara gör vi det och tänker samtidigt på något annat. Försök med full koncentration på varje tand. Borstdragen från sida till sida. Du borstar bättre och förstår hur mycket vi vanligtvis gör med autopiloten inkopplad. Varje moment är viktigt. Vila i det… känn efter vad du gör.

ritual nr 3….. Ät medvetet! Lägg bort mobilen eller tidningen, stäng av datorn. När du gjort det, koncentrera dig på maten. Varje tugga, Då smakar maten bättre och du äter med tacksamhet. ritual nr 4..…. Diska din tallrik när du ätit färdigt. Var helt uppmärksam på diskandet, vattnet och löddret.

ritual nr 5 Drick ditt te. Det är något gammaldags över en teceremoni. När du dricker ditt te som en mindfulness ritual känner du närheten till de miljoner andra som gjort det samma över århundraden. Gör din egen teceremoni – förbered ditt te omsorgsfullt och medvetet. Försök få tid för din teceremoni varje dag och det kommer attomvandla dig och din dag. ritual nr. 6.… Gå långsamt. Ta en liten promenad. Tänk på varje steg och varje andetag. Uppmärksamma ljud och ljus runt omkring, ta in det du ser,.

ritual nr 7..….. Läs i tystnad. morgon eller kväll. Ha ingen dator eller mobil i närheten. Koncentrera dig helt på boken du läser. ritual nr 8………Arbeta med fokus. Starta arbetsdagen med en uppgift som tar dig helt i anspråk. koppla bort allt annat. Gör just den uppgiften, håll dig till den och sväva inte över till andra uppgifter, för att koncentrera oss på en uppgift hjälper oss att hitta fokus och hålla oss fokuserade. Det där med många bollar i luften är sällan bra.

Med ljus, kärlek och zen, hälsningar från tant medial LAURA