dofter,  Örter,  själen

Tid för örter

Den här årstiden är underbar. Bara att gå genom en örtagård och stryka lätt över plantorna, är en “lisa” för själen. Rosor och lavendel bland allt annat ätbart grönt gör att absolut allt doftar ljuvligt. Att sätta sig med en kopp örtte på kvällen och bara ta in dofterna runt omkring en är underbart. Jag brukar gå runt och nypa av några örter för hälsan och sen toppa med ett par rosenblad, innan jag häller på hett vatten. För varmt nu i värmen? Låt kallna och ha i några isbitar där du fryst in lavendelblommor eller rosenblad. Perfekt iste! Du har ingen örtagård säger du… några krukor på balkongen eller på fönsterbrädan kan göra underverk.

När örterna redan breder ut sig som gröna mattor, hittar man fortfarande små plättar där man får ner lite, lite till. Basilikan som är en av mina absoluta favoriter på sommaren finns det alltid plats för, både i växthuset och ute. Det vore omöjligt att inte älska en ört, som är bra för matsmältningen, sänker blodsockret, är lugnande och humörhöjande. Den “lyfter” och främjar hälsan, kärleken och pengarna, om man får tro magin. Och visst gör vi det!

Ytterligare en av superfavoriterna är rosmarin. Inne på vintern och ute på sommaren. Ute blir den som stora buskar med härliga intensivt blå blommor, men klarar inte vintern på våra breddgrader. Då måste den in. Denna fantastiska ört piggar upp nervsystemet och gör dig starkare. Är ett stöd för hjärnan och ger dig super minne. Magin säger att den även bryter förbannelser.

En annan av mina favoriter är pepparmyntan och många andra mynta-sorter. Det kan vara ananasmynta, citronmynta, ingefärsmynta eller någon annan av många ljuvliga sorter. Mynta brukar hjälpa bra mot huvudvärk, samtidigt som den piggar upp. Särskilt med några droppar lime i koppen. Magiskt med mynta då? J o, den hjälper dig i din bön om du lägger den på ditt altare eller på din böneplats. Myntan drar också till sig goda energier och rensar bort de dåliga.

En ört vi aldrig får glömma är salvian. Minnets, koncentrationens och intelligensens ört. Den är antiseptisk, antiinflammatorisk och antibiotisk. Detta och mycket mer. Dessutom renar den, beskyddar och tar bort onda och dåliga energier. En huvudbeståndsdel i de flesta smudge-sticks. Njut och ta vara på den här tiden. Jag önskar dig en härlig sommar!

Med örtdoftande hälsningar från din sierska Laura, tant medial.