Blog,  Höst,  ritual

Höstens mirakel

Höstens färgsprakande skådespel är i sig ett mirakel. Vildvinet utanför dörren är klart rött, blandat med björnbärens rostfärgade blad, Det vanliga vinet håller sig fortfarande i grönt, men går långsamt över i gult. Ett potpurri av färger. Potpurri, nej en explosion av färger – lika vackert varje höst.

Vad som fascinerar mig varje höst är dimman. Den lägger sig ofta som ett magiskt täcke över landskapet, så allt blir drömlikt. Man kan inte tro att det samma plats som en månad tidigare. Kanske bäst att hålla sig till mirakel – magisk är synonymt med övernaturlig, trolsk, fängslande och sagolik, det är fint – men också med trolldom, häxkonst, svartkonst, ockultism osv. Skönt att göra en stor brasa vid dammen och göra några “vita” ritualer.

Mabon närmar sig – 22 september. Eqinox eller höstdagjämningen är det vi firar då, eller den andra skörden säger man också. Det är nu som dag och natt är lika långa. Perfekt balans på allt. Den här gången kommer höstdagjämningen två dagar efter fullmånen, så det går bra att förbinda med fullmåneritualer i dubbel bemärkelse. Önskan och avslut.

Mabon är främst en skördefest, kelter och hedningar brukade be till sina gudar och gudinnor och tacka dem. Det skulle vara festande, eldar och offergåvor som ett avslut på skördesäsongen. Som offergåvor var det vanligt att lägga frukter och grönsaker på altaret, äpplen naturligtvis, majskolvar, granatäpplen, rot- och bladgrönsaker i färger som guld, orange, rött och rost. Kristaller i grönt och brunt för att ge bra energier. Levande ljus tänds i gult eller orange för att bringa lycka. Du kan göra detta den 22 september eller redan från fullmånen den 20 september fram till nymånen den 6 oktober. Det här är också en perfekt tid att rensa, rena och röja hemma. Då blir det perfekt fram till nystarten vid nymånen.

Höstäpplena börjar mogna. Äpplen användes mycket tidigare för magiska ändamål, särskilt vid den här sabbaten, “altaret” dekorerades med äpplen, men även med torkade vackra färggranna löv. I magin symboliserar äpplet både kärlek och kunskap. Dessutom finns det ju “kunskapsäpplen”, “odödlighetsäpplen”, “önskeäpplen” och min favorit”föryngringsäpplet”.

En äppelpaj får inte fattas den här dagen, naturligtvis tillagad över öppen eld. Festen går hos mig helt i äpplets tecken, så det blir också äppelknyten med både smördeg och filodeg. Inte särskilt kalorifattiga, men supergoda, med både smör och kanel. Till detta en god äppelcider och lika god äppelmust. Happy Mabon!

God höstskörd för dig som odlar något, ljus och kärlek för alla, från LAURA