Drömmar,  gåvor,  Magi,  önskan,  själen

Juldagens funderingar

I tanken går jag omkring på folktomma platser, drömmer mig tillbaka till vackra städer där jag bott. Har trivts på många ställen, men alltid haft hemlängtan, till någon annanstans än där jag varit. På ett ställe fanns mysiga restauranger, på andra ett härligt kulturliv med teatrar, musik och balett.

Men i tanken är det nog inte de största eller vackraste städerna jag längtat mest till, utan till naturen och/eller människorna. Att sitta på en tom parkbänk en juldag väcker minnen och det gäller att komma ihåg vilket liv man vill leva. Är jag på rätt plats eller behövs en förändring.

Tänker på städer där jag bodde direkt efter ha lämnat Sverige. Hamburg blev min första fasta punkt utomlands, sedan Berlin. Fina platser för utbildning, jobb och så kallad kultur. Möjligheterna fantastiska och bredvid mina vanlig studier kom jag i kontakt med örternas magiska värld. Kurser på Vidarkliniken av Rudolf Steiner och privata timmar hos “örtagumman” Maria Treben för att lära mig så mycket som möjligt om örternas magiska värld och hur man skulle använda örtteer på bästa sätt. Hur de skulle plockas och förvaras. Jag använder nuförtiden ofta örter från “Maria Trebens apotek”. Eller som hon sa “Guds apotek”.

Men det är som med allt annat att man inte ska överdriva. Man kan ta örtteer och tinkturer som komplement till traditionell medicin och alltid lyssna på sin läkare. I Kina där örtmedicinen är mycket populär, skulle jag ha ordination från läkare för att få mina örter. Allt har blivit mer kontrollerat världen över. I Sverige stängdes den antroposofiska kliniken som jobbade efter tyskt mönster, redan i mars 2019. Tråkigt tyckte jag.

Kanske behövs ytterligare årtionden av forskning för att skapa mer förtroende för det naturen ger. Själv odlar jag de örter jag behöver, eller köper ekologiskt odlade sådana. En sak jag tycker är viktig med Rudolf Steiners lära – det är möjligheten att välja.

Känner lyckan att jag nu bor i en skog utan gatubelysning och får glädja mig över naturens och årstidernas skiftningar. Här är glädjen som störst. Har aldrig ångrat att jag flyttade tillbaka till Sveriges djupa skogar. Jag bryr mig om rätt och fel och uppskattar möjligheten att få tänka fritt. Vill inflika att jag är öppen för alla frågor, ingen för stor ingen för liten. Ett liv i många olika länder har gett mig en erfarenhet jag är glad över.

Ljus och kärlek från Laura