Blog,  Magi,  Örter

Galder – en trollsång

Dessa magiska sånger sjöngs oftast av sejdare, de som utövade sejd/ trolldom. Sejdare var för det mesta kvinnor som hade kontakt med andevärlden. Sejdare kunde också ge svar på frågor om väder, framtid och kärlek, krig och årets skörd. De gick från hus till hus och spådde framtiden medan de sjöng sina trollsånger och kontaktade husets andar. De har jämförts med samiska shamaner, men anses också stamma från germanska shamaner.

De sjöng sina galder, visor, böner, om olika ämnen och jag fastnade vid galderna när jag skrev om kamomill. En av de heliga 9 växterna i en trollsång. Om kamomill läste ni i förra inlägget. Så nu kör vi med de övriga 8.

Vi börjar med gråbo, som är trollens egen växt. Väl använd i den hedniska traditionen och används än idag som rökelse vid magiska ritualer och spådom. Det är bra om du kokar te på en handfull gråbo innan du börjar med magiskt arbete. Bara inte alltför ofta. Den innehåller en mildare form av samma bitterämne som malörten. Kan föra till illamående i större mängder. Som läkemedel mot magbesvär.

Sedan jobbar vi vidare med vattenkrasse, som också kallas källfräne, en växt som ska vara den nyttigaste av bladgrönsaker. Kungen när det gäller antioxidanter och redan i forntid använd för hälsan. Fänkål, en magisk symbol, används i maträtter vid Lammas/Lughnasadh, skördefesten den 31 juli till 2 augusti för att fira början av skördetiden., I antikens Grekland användes den av idrottsmän för att bli starka och uthålliga och ansågs skydda mot onda makter. Så i magin hängdes den över ingångsdörren. Grobladen är en läkeväxt med anor. De används ända sedan medeltiden och det är nu vetenskpligt bevisat att de påskyndar läkningen av sår. De unga bladen är också goda i sallader – innehåller mycket kalcium, vitaminer och antioxidanter.

Vildapel finns också med bland de 9. Dessa små sura vilda äppelliknande frukter, som växer på större buskar eller mer litet träd. De brukar sitta tätt, tätt. Detta var ett träd/buske som i keltiska religioner stod för helande krafter, visdom och vit magi. Nyttiga, vitaminrika och väldigt olika i smak, några går att äta färska, men de flesta är bättre som kompott eller sylt. Sura! Så kommer vi till nattskattan, Denna ettåriga ört finns över hela världen och är mycket giftig genom solaninet. Finns mindre och mindre ju längre norrut man kommer. Norr om Dalälven nästan inga. Nattskattan användes som häxväxt och trolldomsört och en ört för mörka gärningar. Tidigare användes den som medicinalväxt, med de mest varierande resultat.

Till slut en pålitlig växt brännässlan. Mycket nyttig trots sitt brännande yttre. Förtjänar verkligen en plats bland de nio heliga. Brännässlan är mycket nyttig – stora mängder vitamin A och C, järn, magnesium och kalcium, plus antioxidanter. Använd gärna späda nässlor istället för spenat. Eller torka till te – mal till pulver och använd som krydda. Är bra att skölja håret med nässelvatten, det stärker. Eller låt det stå några dagar och vattna blommorna med det. Förr användes det mot gikt, influensa och reumatism. Jag har också provat tipset att ha en nässelplanta i kruka, i ett fönster i varje rum. Det håller mal och en del andra skadedjur borta!

Med magiska hälsningar från Tant Medial PS Ha en fortsatt härlig sommar!