Drömmar,  Örter,  själen

Kamomill, örten som styrs av sol och måne.

Magisk ört för pengar och välstånd för familjen. Den hjälper till att få profetiska sanndrömmar, så fläta gärna in några blommor i din drömfångare, eller häng helt enkelt upp en torkad bukett vid huvudändan av sängen. Den verkar också renande och skyddar mot trolldom sägs det.

För bra sömn bör du dricka en kopp kamomillte en halvtimme innan du lägger dig. Den minskar stress och är rogivande, så det är en perfekt godnatt-dryck. Gör det mysigt, tänd ett ljus och sätt dig med tekoppen i soffan. Vill du ha mer sting i smaken, blanda gärna med lite riven, färsk ingefära och en kvist mynta.

Ett härligt te som också förebygger förkylning eftersom det innehåller antiinflammatoriska ämnen. Dricker du mycket kamomillte hjälper du kroppen att bekämpa infektioner och stärker immunförsvaret. Om du ökar drickandet av kamomillte ordentligt ökar också ämnena hippurat och glycin i kroppen. De har dödande effekt på bakterier och finns kvar i kroppen upp till två veckor efter några stora koppar kamomillte.

Nu i sommarsolen är starkt kamomillte en fantastisk naturmedicin att badda på solsveda. Kamomill snabbar också på läkningsprocessen vid sår och utslag – drick te för invärtes hjälp, badda på för utvärtes. Kamomill är generellt lugnande för huden, så gör gärna ditt ansiktsvatten på en näve kamomillblommor och kokande vatten. Sila av och låt svalna och ställ in i kylen – underbart nu i hettan. En bonuseffekt är att också magen älskar kamomill. Lindrar halsbränna och minskar magsyreinnehållet. Perfekt på semestern.

Finns det något vackrare än en sommaräng med vallmo och kamomill? Det skulle väl i så fall vara en vallmo – kamomill-äng där det också smugit sig in lite blåklint. Helt magiskt. Den söta, aromatiska doften ska styras av solen säger de flesta, andra säger av månen. Jag håller med båda – om du gått igenom ett fält med kamomill doftar det förödande sött – i solsken likaväl som en varm sommarnatt.

Kamomill är också en av de nio heliga växterna i den fornnordiska trollsången Galder. De andra är gråbo, vattenkrasse, fänkål, groblad, körvel, brännässla, vildäpple och nattskatta. Till dessa och Galder, återkommer jag under helgen. Ha det gott tills dess.

Magiska hälsningar, ljus och kärlek från din tant medial, LAURA.