Drömmar

Chokladsynder…

Det är nästan som magi. Nej, det är magi nu i höst mörkret. Tänk dig en kopp het choklad, toppad med vispad grädde och en brownie till det. Då glömmer man den slanka linjen och nyttigt ätande. I små mängder och med ekologisk choklad är det också nyttigt.

Blev tokig i choklad redan som barn. Jag hade min mor och mormor, som alltid spådde till nyår. För oss barnbarn hade mormor vackra, blanka, vita pappersark där hon droppade en stor sked smält choklad Varje barn fick sin spådom. När hon var färdig fick vi arket med vår spådom i choklad. Gott och “listigt”. Som spådom fick varje barn veta, vad som skulle förbättras det kommande året. Hon kunde “se” i chokladen, att man ansträngde sig för att bli bättre, i matte till exempel. Tro mig, det fungerade.

Finns det något härligare efter en promenad i den första snön än en kopp choklad. Drömmer du sedan om att du dricker en kopp varm choklad betyder det välstånd efter en tid med möda. När du drömmer om choklad kan du förvänta dig goda nyheter. Choklad i vackra förpackningar, som du öppnar, betyder trevliga kollegor och pålitliga affärspartner. Jobb och affärer kommer att gå bra. Choklad i en dröm är alltid en symbol för positiva känslor och inspiration. Som med alla drömmar är det bra att skriva upp dom i en drömdagbok, för att sedan tyda dom.

Den här tiden på året gäller det att njuta av de mysiga stunderna. Så jag avslutar med mitt favoritrecept på kladdkaka. 100 g mörk choklad 70%. 100 g smör eller kokosolja. 1 dl kakao, 1 1/2 dl kokossocker. 3 ägg. 1/4 tsk salt. 2 tsk starkt kaffe. 1 msk äkta vaniljpulver. GLASYR 100 g mörk choklad. 1 dl kokosgrädde eller vanlig. 2 tsk kokossocker. Är du vegan kan du byta äggen mot “chiaägg”, 1 msk chiafrön som fått svälla i 3 dl vatten. 1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar botten. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och tillsätt försiktigt i kastrullen. Rör om till chokladen smält. Häll över i en bunke. Rör i kokossocker, salt, kaffe och vaniljpulver och rör om. Tillsätt ägg och kakao och vispa mjukt tills smeten blir slät. Häll ner smeten i formen och grädda i 20 – 25 minuter. Låt kakan svalna helt. 2. Värm grädde och kokossocker försiktigt i en kastrull [viktigt att det inte börjar koka]. Bryt chokladen i bitar och rör om tills allt smält. Häll glasyren över kakan och låt svalna i kylen minst 1 timme. 3. Dekorera gärna med lite kokossocker.

Njut i fulla drag, hälsar Laura