Förberedelse,  känslor,  meditera,  själen,  Yoga

Att meditera sig till ro

Meditation är en av de mest effektiva vägarna till välbefinnande.Har läst att det till och med kan stärka immunförsvaret – bra i dessa tider. Du kan lära dig själv för bra instruktioner går att hitta på internet. Om du lär dig meditera på rätt sätt blir du mindre stressad och får till och med mer energi.

Du slappnar av i en bekväm ställning samtidigt som du sluter ögonen och andas djupt. Om det är svårt att tömma huvudet på tankar kan du fokusera på något speciellt mantra. Men det brukar för det mesta fungera bra om man fokuserar helt på andningen. Det känns bättre för mig, än att rabbla några mantran som man i värsta fall inte förstår betydelsen av. Jag har därför alltid tyckt om Zen meditation och fastnat för den, trots att jag lärt mig andra typer av meditation, som till exempel Transcendental meditation där man blir tilldelad ett mantra av sin lärare.

Flera olika beprövade meditationstekniker säger att rutinen är viktig och att meditation hjälper till att samordna hjärnans olika delar för att åstadkomma lugn och närvaro. Själv försöker jag varje dag ta mig tiden till att meditera 2 gånger. För det mesta, om tid och plats tillåter, tar jag det före eller efter ett yogapass, lite beroende på mitt humör.

Vad jag själv tycker är viktigt i förbindelse med meditationen är en mjuk form av andning. Rätt andning hjälper också till att lösa upp mentala blockeringar eller spänningar. Andningen ska fokusera på att andas rätt och avslappnat ända ner i magen, så att man drar in så mycket syre som möjligt. Så vad kunde vara bättre än att ta med andningsterapi i meditationen. Googla gärna på andningsterapi så poppar det upp många bra tips.

När du ringer, ger jag gärna tips på övningar. Själv har jag prövat mycket innan jag kom fram till att för mig är det enkla bäst. Man behöver inte krångla till det med meditationskudde och speciella kläder. Visst är det mysigt när tiden finns – men först gäller det att få in rutinen. En vanlig stol och kläderna man just har på sig går precis lika bra. I veckan blir det som tiden tillåter och under helgerna som “specialmys” med tända ljus, helande örter, rökelse och passande kristaller. Meditationen som en liten extra ego-tid att njuta av!

Med lugn och lycka från Laura