Blog,  meditera,  själen,  Yoga

Yoga varje dag

Vi läser ju ofta hur hälsosamt det är med yoga och tänker, nu ska jag anmäla mig till den där intressanta yogakursen. Vet hur det är. Men det behöver inte vara så komplicerat att man måste klämma in tid i ett annars pressat, stressigt schema. Hushåll, familj, jobb, barn – dagis och en hel del annat.

Så, gör det enkelt….Yoga som du är, där du är. Du behöver inte speciella kläder eller inövade, avancerade positioner för att yoga. Lär dig till exempel solhälsningen och några nyckelpositioner. Ta dem till dig – det finns jättebra gratiskurser på online. Plocka till dig övningar som du kan göra var som helst, när som helst.

Börja med andningen och sittande meditation. Sätt dig rak i ryggen i en position som är bekväm för dig. Sitt stilla och låt din blick vila på en bestämd punkt. Var uppmärksam på dina andetag, utan att försöka ändra på dem och låt din uppmärksamhet vara kvar på andetagen – Andas ut, andas in och räkna varje andetag. Blir du avlänkad, låt fokus gå tillbaka till andetagen och börja om från ett!

Kanske kommer du bara till 5 – eller 10 innan du är distraherad, då är det bara att börja om. Sitt kvar i 15 till 30 minuter, du får starta smått och bygga på. Det här är bra för din koncentration, det släpper upp känslorna till ytan och hjälper dig möta rädslan som finns.

Ställ dig sen med fötterna höftbrett isär eller, om du vill, med tårna och hälarna ihop. Sträck ordentligt på dig och låtsas att du vill lyfta mot himlen. Pressa fötterna mot golvet och se till att du får längd i nacken. Känn kontakten med marken och försök att “rota” dig. Försök få en känsla av lätthet när du lyfter huvudet mot himlen.

Håll din blick på en bestämd punkt på marken framför dig och fokusera på dina andetag. Känn efter och försök skapa, eller bättre stärka din observationsförmåga. Detta är också bra för din koncentrationsförmåga och ökar ditt självförtroende. Du känner att du står stadigt med båda fötterna på jorden. Så kan du allt eftersom lägga till positioner du tycker ger deg utbyte. Man behöver inte krångla till det.

Med ljus och kärlek från LAURA, yogi och tant-medial