Leende,  själen

Ta det med ett leende

Ibland när vi får kritik känns det fruktansvärt orättvist. Jag har själv lärt mig att följa den kinesiska seden att le, oavsett vad som händer i livet. Inte genom operetten “Leendets land”, med musiken av Lehar, även om jag tycker om den.

Nej, jag jobbade ett år i Singapore och hade svårt för en chef som efter mitt europeiska tänkande hade riktiga översittarfasoner. Så jag tog mod till mig och frågade en erfaren kollega [kines}….”Hur i alla sina dar kan du stå och LE och nicka och tacka när hmm.. “den där knölen” vräker ur sig oförskämdheter. Svaret blev ett föredrag om leendets makt.

Du kanske känner att leendet tar emot började han. Men när du märker responsen på leendet fortsätter du. Leendet har en magisk kraft och leendets magi får både dig och den du pratar med att slappna av. Det skickar ut positiva känslor och energier och är det mest attraktiva uttryck som vårt ansikte kan utstråla. Impulsen att le förbättrar humör och relationer och låter oss utan ord visa känslor. Jag protesterade förstås att klart märks skillnaden mellan ett äkta, genuint leende och ett fejkat.

Svar, man kan öva så det är svårt att märka. Le och dra upp kinderna så det rynkar sig under ögonen – tänk samtidigt på något som gör dig varm om hjärtat, då syns det i ögonen. Det var “snabbkursen” jag fick. Men tacka också? Jodå, i all kritik ligger någonting man kan ta åt sig och förbättra. Man mår till och med själv bättre om man möter kritiken positivt oh öppet. Jag övade rätt länge, men nu går det bra och faktiskt kommer nu leendet från hjärtat.

Ett leende hjälper för det mesta. Både en själv och den man pratar med. Av kroppens tysta signaler är leendet det allra viktigaste. Det varma leendet har en smittsam verkan på människor. Vi slappnar bättre av när vi möts av en leende person. person med ögonen kisande av glädje och omtanke.

Så finns det ju många olika situationer där vi borde öva vårt leende. Här kommer också flörtandet in i bilden. En snabb blick ur kisande ögon, ett varmt, strålande leende. Då kan det verkligen uppstå magi. Ett härligt leende och glittrande ögon smälter hjärtan. Eller det genuina, hjärtliga leendet mellan barn och närstående.

Med ljus, kärlek och ett hjärtligt leende från Laura