Blog

Minnen om julens magi…

Juletiden är magisk. den inbjuder till all sorts magi. Nu trivs troll och skogsväsen, tomten, den lille gråe, ska ha sin julgröt. Om risgrynsgröten tog slut under julen, då betydde det otur hela året. Så var det förstås viktigt med mandeln i gröten vid julmiddagen. Den som får den ska bli gift sägs det, så alla vi unga kusiner i familjen ville ha den. Jag fick den varje år. Kanske därför jag varit gift 4 gånger, hehe. Passa er tjejer, peta bort mandeln.

Jag minns barndomens slädfärder än i dag. Min morfar bodde uppe i Hälsingland och hela släkten samlades där till julfirandet. Till kyrkan på juldagens morgon var det alltid en färd med släde. Jag åker förbi där ibland och blir riktigt nostalgisk, trots att stall och lantgård är borta för länge sen. Morfar berättade alltid om tomten som bodde under stallet och ville ha sin gröt varje morgon. Tur att det inte var 1600-hundratalet. När kristendomen kom, betraktades tomtarna som djävulens verktyg och jagades bort. En vana som min mor behöll hela livet, var att vid Vintersolståndet ta en porslinsskål och lägga i havssalt, lagerblad, några svartpepparkorn och och kryddnejlika. Detta blandades väl. Sedan bad hon husets andar att rena energin på platsen och skydda oss från dåliga energier. Skålen skulle stå nära ytterdörren och innehållet bytas en gång var sjunde vecka. Viktigt var det udda antalet veckor, om 3, 7 eller 9 spelade ingen roll. Jag har fortsatt traditionen.

När julmaten var “förintad” och presenterna uppackade var det dags för spådom och magi. Det viktigaste för både min mormor och mor, var just perioden mellan Vintersolståndet och nyårsdagen. Den här tiden ska mörkrets makter ha mycket hyss för sig. Därför utförde dom, för det mesta, olika sorters spådom, magi och seanser. Vad jag kommer ihåg bäst är bönen för planeten. Vi gick ut på kvällen, stod tillsammans, tog några långa, djupa andetag och föreställde oss, att en stor vacker lotusblomma i silver och blått öppnade sig i hjärtat. Sedan föreställde vi oss, att vi skickade ren kärlek från hjärtat till Moder Jord och bad om healing för planeten. Jag minns det så väl, det var som meditation, men jag fortsatte aldrig. I år kommer jag att återuppta en miniversion. Det blir en vacker blå blomma i en vas, ett blått ljus kommer att brinna bredvid blomman och jag kommer att be om hälsa och återhämtning.

Många fina julhälsningar om god hälsa och trivsel från LAURA