Blog,  Förberedelse

“Julstressa” lite mindre..

Varje år blir det samma stress. Det ska lagas julmat, bakas, städas, köpas julklappar och packas in paket. Trots att man vet och varje år lovar, att nästa gång, nästa år, ska det bli bättre, så gör man samma fel. Då är det djupa andetag som gäller. Riktig djupandning några gånger, så man kommer till ro.

Till slut vet man inte hur man ska hinna. Alltid fattas något eller är det något man glömt. Det värsta har alltid varit presenterna för mig. Därför försöker jag fixa dom först. Jag har en liten lista med saker jag vet att personerna önskar sig. Vi har haft familjeråd och bestämt oss för små presenter. Det gör att man måste tänka efter lite mer. Förpackningen ska vara genomtänkt, dikter eller julklappsrim ska skrivas. Ett år var jag så trött på allt, att jag lämnade presenterna i påsarna jag köpt dem i. Det gör jag inte om. Märkte att det är omtanken som räknas.

Bakningen är lite lättare att planera. Det är pepparkakor och saffransbullar varje år. Olika sorters chokladtryffel är viktigast för mig. Det unnar jag mig ett par gånger om året! Sen kommer det stressiga momentet. Att fixa ETT julbord för vegan, vegetarian, laktos- och glutenintolerans, nötallergiker, äter fisk, äter gris, äter inte gris och alla kommer samtidigt. I år blir det inga nötter men dadlar o fikon, ingen skinka – utbytt mot fårfiol, lax i olika variationer och vegetariskt plus raw food – veganskt. Brödet blir glutenfritt för alla och mjölkprodukter med varningsflagga….. Det är vid julbordet jag behöver magi. Rökelse för lugn och frid – av rosor, kaprifol och myskgräs, så levande ljus i lila med lavendeldoft och i vitt med doft av vita liljor. Då borde inget kunna gå fel. Det kommer också att finnas kaffe, te och örtteer. vin, bubbel, glögg, julmust o mineralvatten. Så lägger jag kort för alla. Nästa år ska jag stressa mindre. Lovar!

God Jul, ljus och kärlek från Laura