Blog,  Örter

Doftande magi…

Torkade blommor och örter sprider en magisk doft. Plocka rosorna när de just är fullt utslagna, ja alla blommor som du vill använda för potpurrier ska vara fullt utslagna och fortfarande helt fräscha.

Jag torkar dom sen, utspridda på nätbottnar, där det är torrt och svalt. Är det för varmt så försvinner doften i värmen.

Hur härligt är det inte att stiga in i ett väldoftande hem eller rum. Visste du förresten att användandet av doftande potpurrier kan följas tillbaka ända till mitten av 1700-talet. Då hade adel och rika sina speciella “örtarum”, där de torkade blommor och örter. När de var färdiga la man blandningarna i vackra krukor och skålar och placerade ut i rummen, så det skulle dofta gott. Jag brukar kolla på loppis efter udda, vackra glas, korgar och skålar, för mina potpurrier.

Naturligtvis använder jag många potpurrier också som rökelse, för ljusen vid ört/ljusmagi och vid speciella besvärjelser och ritualer. Som idag när det är torsdag – Jupiters dag, häxdagen och jag har tänt ljus insmorda med salvia i olja. Den perfekta dagen för att rensa bort dåliga energier. Jag är också väldigt förtjust i apelsinskal och citronskal, tunt skalade utan det vita, i en blandning med massor av mynta, Doftar ljuvligt, plus att det håller möss och myror borta.

Förläng livslängden genom att tillsätta eteriska oljor. Du kan förstås njuta av väldoften så länge den varar, men om du vill njuta länge av väldoften, så kan du förlänga tiden genom att tillsätta naturliga, ekologiska, eteriska oljor. De finns i otaliga dofter och de hjälper dig att behålla väldoften mycket längre.

Droppa oljorna på blombladen. Då kommer de allt eftersom avge de härliga dofterna. Jag älskar rosenblad i alla dess former och färger, särskilt sådana gula honungsdoftande. Blanda gärna med lavendel och droppa på ett par droppar myrra. Jasmin, myskmadra och doftpelargon sprider också himmelska dofter.

Med de hjärtligaste hälsningar från Laura.