Blog

Ostara eller Påsk…

Jag räknar mig som Häxa, Shaman och Sierska…. Så för mig är påsken en helg med många symboler. En fest med vänner, familj, god mat och ritualer. En del dekorationer är en kvarleva från hednisk tid, likaså ritualerna. Ägget är ju symbol för båda och representerar möjligheten till nytt liv. En fruktbarhetssymbol.

Från början åt man ormägg eftersom ormen var Gudinnans symbol, när vi firade Ostara, som alltid var vid Vårdagjämningen. Hönsägget tog senare över och väl är väl det! Druiderna började sen måla äggen röda för att ära solen. och därifrån kommer vår sed att färga påskäggen.

Påskriset ska vara en kristen tradition enligt många. På långfredagen skulle man piska sig med björkris för att komma ihåg Jesus lidande, För andra är björkriset nedre delen av häxkvasten och för mig något fantastiskt för massage i bastun. Man måste välja sina symboler!

Förr trodde man att goda och onda krafter kämpade mot varandra under Påsken. De mörka makterna hade övertaget från skärtorsdagen till tiden för Jesu uppståndelse. Fram till dess var det en tid för ond magi, för då var Guds makt som svagast. Som skydd och för att jaga bort påskhäxorna på väg till och från Blåkulla, tändes stora påskeldar. På några ställen i Sverige lever den traditionen vidare. Jag själv tänder alltid för mina magiska böner och ritualer. Dessutom finns en liten plats som heter Blåkulla, inte långt från där jag bor…. Så för säkerhets skull!

En glad Påsk med mycket ljus och kärlek önskar Laura!