Blog

Deckare, jag älskar dom…

Ond, bråd död, fara och galna mördare. Hemska ord söm kan få en att sträckläsa en bok! Men jag är inte ensam. Många med mig känner likadant. Tydligen kan vi inte få nog av det onda. Det finns många anledningar till detta. Hur konstigt det än låter, ger deckaren tröst. Det är ingen tillfällighet att deckarförsäljningen ökar i kristider och att böckerna är till stor glädje för personer som ligger på sjukhus.

En deckare innehåller hot, gåtor, mysterier och farligheter. När ens egen tillvaro blir oroande, känns det representativt. Det känns som om mystik och mord är en bästsäljande förbindelse. Och deckare äger ett symboliskt löfte om ett lyckligt slut. På något sätt får det en ångestfrigörande effekt. Det är en nästan moralisk läsning som slutar lyckligt och utlovar trygghet. Boken skrämmer och mystifierar men författaren lovar slutet gott.Livet känns lugnt och deckaren är en förströelse som gör tillvaron spännande. Mord vid fullmånen är beskrivet av många. Det finns en ren fascination för det hemska som vi får gotta oss åt. Utforska mörka sidor. Det finns mycket att identifiera sig med i en deckare. Vi håller på någon och vet att de segrar.

Det har skett en dramatisk förändring de senaste 10 – 15 åren. Vägen från Maria Lang och Agatha Christie till dagens nya deckarförfattare har varit kort och snabb. En del av de senare författarna har gett språket ett lyft, där det hanteras med finess. Det har verkligen skett en förändring också i riktning mer våld och blod. Seriemördartrenden har bidragit med mer våld och det verkar ibland som många kämpar om att stegra det våldsamma. Lite väl mycket tycker jag. Ibland även svart magi, som kan verka skrämmande, särskilt om det betyder att någons rädsla stegras. Ibland blir det för mycket av det onda. Du vet väl att vi mediala inte arbetar med svart magi, endast vit. Vad vi kan göra, är att föreslå spell, kristaller och örter, som motverkar negativa energier, om du har en känsla av negativa energier runt dig..

Hjärtligaste hälsningar, ljus och kärlek från LAURA